снимка pixabayАко Виена беше епицентърът на шпионажа след Втората световна война

...
снимка pixabayАко Виена беше епицентърът на шпионажа след Втората световна война
Коментари Харесай

CNN: Ако Виена беше центърът на шпионажа след Втората световна война, днес София може да претендира за тази титла

снимка pixabay

Ако Виена беше епицентърът на шпионажа след Втората международна война в Европа, през днешния ден София може да претендира за тази съмнителна купа. Това се споделя в репортаж на CNN, посветен на последната шпионска спекулация в България, в резултат на която двама съветски дипломати бяха изгонени от страната, съобщи БГНЕС.

До 1989 година България беше един от най-лоялните членове на ръководения от Съюз на съветските социалистически републики Варшавски контракт. Според западни анализатори, в този момент като член на НАТО и Европейския съюз, страната е обичана цел за съветския шпионаж.

Ако Виена беше епицентърът на шпионажа след Втората международна война в Европа, през днешния ден София може да претендира за тази съмнителна купа, се споделя в материала.

Като член на НАТО в България са ситуирани някои значими обекти в непосредствена непосредственост до Черно море. Самолетите на НАТО летят от бази в България в патрули над региона, в който се следи по-голяма военна интензивност както от Русия, по този начин и от Алианса след анексирането на Крим от Москва през 2014 година Миналата година в американската авиобаза Граф Игнатиево бяха употребявани шест самолета F-16 на Съединени американски щати.

Близки до Кремъл среди поддържаха проруските групи в България. Една от тях - Национално придвижване " Русофили ", се управлява от Николай Малинов, който е упрекнат през 2019 година за шпионаж и пране на пари в интерес на съветски организации. Делото му занапред следва да бъде прегледано, а Малинов твърди, че е почтен, се споделя в репортажа.

Припомня се, че предходната година българската прокуратура упрекна задочно трима съветски жители по отношение на отравянето на български търговец на оръжия в София през 2015 година с Новичок. Един от тях е разпознат като Сергей Федотов, за който се твърди, че е офицер от съветското военно разузнаване.

Разследващата група Белингкет разкри, че Федотов е един от тримата сътрудници на съветското разузнаване, за които се твърди, че са свързани с отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му в Англия през 2018 година

Русия отхвърля обвиняванията за шпионаж в България. Миналата година Сергей Иванов - представител на съветската външна разследваща работа, упрекна американските разследващи служби в акция против хората в Източна Европа, които желаят положителни връзки с Русия. България се е трансформирала в епицентър на тази акция, сподели той пред съветските медии.

Последните арести провокираха нова рецесия в отношенията сред Москва и София, които обичайно са близки поради споделената славянска и православна просвета.

Но в случай че българските прокурори са прави, Кремъл възприема България като привлекателна цел - задна врата в разузнаването за НАТО и Европейския съюз и оръжията за Украйна.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР